opdracht/proces


Wij hebben een opdrachtgever gevonden die in de VU (Amsterdam) werkt als oogarts en die bereid is om ons te begeleiden in een nieuw project. Hanane el Khaldi, onze opdrachtgever is met een aantal ideeën gekomen voor een opdracht, zij heeft ons vrij laten kiezen welke opdracht wij het beste vonden. Dr. El Khaldi werkt al een aantal jaar in de VU, voordat ze hier werkte heeft ze eerst de opleiding geneeskunde gedaan (ook aan de VU) en heeft daarna de opleiding oogarts (5 jaar) gestudeerd. 

De opdracht dit project is een erg brede opdracht, Als opdrachtgever hebben wij een arts die in het VUmc werkt. Het VUmc wilt in de aankomende jaren het ziekenhuis gaan verbouwen en hebben nog niet een concreet plan/plattegrond hoe ze dit willen doen. De opdracht die wij hebben gekregen is om een wachtkamer in de polikliniek te ontwerpen. Dit is niet zomaar een wachtkamer, het moet een kinderwachtkamer worden. bij deze opdracht moeten we goed gaan onderzoeken wat er belangrijk is in een wachtkamer en wat de kinderen fijn zullen vinden. Onze opdrachtgever is een oogarts, hierom gaat het dus ook om een kinderwachtkamer te ontwerpen voor slechtziende/bijna blinde kinderen.


Het probleem van hoe de wachtkamer er nu uitziet is dat de slechtziende kinderen zich er niet goed in kunnen vermaken. De wachtkamer ziet er saai uit en er zijn geen dingen waar ze mee gerust gesteld kunnen worden, voordat ze een operatie hebben. De spelletjes die ze kunnen spelen in de wachtruimte zijn ook niet allemaal gericht op slechtziende kinderen. Dit betekent dat heel veel kinderen überhaupt niks kunnen doen in de wachtkamer.

In figuur 1 zie je bijvoorbeeld een game scherm en hoewel de kinderen vaak niet helemaal blind zijn kunnen ze dit echt niet goed zien. Ook de aankleding van de wachtkamer ziet er saai uit, op de muur zie je een tekening waar letterlijk het gebouw van het VUmc staat. De kinderen krijgen hierbij gelijk het gevoel dat ze in een ziekenhuis zijn. Dit probleem willen wij juist voorkomen en we willen dat de kinderen even aan iets anders denken dan aan het ziekenhuis.

De wachtkamer is nu ook vooral gericht op kleine kinderen van ongeveer 4-5 jaar oud. We gaan de kamer daarom ook zo aanpassen dat het ook voor iets oudere kinderen leuk blijft. We willen daarom iets moeilijkere spelletjes en een ander thema aan de kamer toevoegen. Zodat het ook leuk blijft voor kinderen van rond de 10 jaar oud.

Zie hieronder hoe de wachtkamer er nu uit ziet.

  • We moeten zelf de plek van de wachtkamer uitkiezen. Dit is mogelijk omdat de polikliniek helemaal verbouwd wordt. Het is alleen mogelijk om de wachtkamer te verplaatsen in de polikliniek zonder de operatiekamers te verplaatsen, de operatiekamers moeten namelijk op dezelfde plek blijven staan. De operatiekamers zijn roze gekleurd op de plattegrond hierdoor weten we wat we kunnen verplaatsen en niet.
  • Zie hieronder de plattegrond van de polikliniek.

Blauw = alles wat nu bij de polikliniek hoort .                                                                                                                            Groen= alles wat er sowieso bij de polikliniek komt na de verbouwing.                                                                                      Geel = de kinderwachtkamer zoals deze nu is.                                                                                                                              Roze = de operatiekamer.

Sanae was verantwoordelijk voor het contact houden met de opdrachtgever. Zij hield wekelijks contact met onze opdrachtgever en hield haar dus ook goed op de hoogte hoe ver wij waren met het proces.

Onze go/no go proces verliep ook erg soepel en hierbij waren ook geen obstakels, want het probleem kwam zelf van de opdrachtgever en hier kon maar één concrete oplossing uitkomen en dat was een nieuwe kinderwachtkamer ontwerpen. Dit was natuurlijk niet erg makkelijk aangezien de kinderen slechtziend waren en hierdoor werd het veel moeilijker om de kinderen goed geamuseerd te houden zonder ze in enigszins gevaar te brengen. Ook wouden wij het erg creatief houden maar ook realistisch. Het balans vinden tussen dit was erg ingewikkeld, maar het is ons eindstand wel gelukt. De opdrachtgever en onze docent zelf vonden onze ideeën goed en gaven ons toen een go.

Onze docent vroeg ons elke les hoe ons proces verloopt en hoe het contact ging tussen de opdrachtgever en ons. Hierdoor hielden wij hun op de hoogte. Ook hadden wij het mailadres van onze opdrachtgever gestuurd naar onze docent en vice versa. Hierdoor konden hun ook goed contact houden onderling indien het nodig was. 

Om te zien wat onze ideeën zijn voor dit project, ga naar ons eindrapport :)

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin